INTEGRARE TINERI DEZINSTITUTIONALIZATI :
D.A.S.C. prin serviciul de Reintegrare familiala si comunitara pentru tinerii dezinstitutionalizati, a carui capacitate este de 14 locuri, urmareste pregatirea, sustinerea si orientarea tinerilor dezinstitutionalizati in scopul integrarii socio-profesionale prin dezvoltarea gradului de independenta si autonomie personala.
Mai mult...
- D.A.S.C. prin serviciul de Reintegrare familiala si comunitara pentru tinerii dezinstitutionalizati, a carui capacitate este de 14 locuri, urmareste pregatirea, sustinerea si orientarea tinerilor dezinstitutionalizati in scopul integrarii socio-profesionale prin dezvoltarea gradului de independenta si autonomie personala.
- Personalul serviciului incearca prin diverse activitati si programe de educare implicarea beneficiarilor. Astfel de programe au vizat in cea mai mare masura activitati de grup, dar si individuale, ori de cate ori a fost cazul:
- socializare prin asimilare a atitudinilor, valorilor, conceptiilor sau modelelor de comportare specifice unui grup in vederea formarii, adaptarii si integrarii sociale a tinerilor beneficiri ai acestui serviciu;
- comunicarea interactiva, presupunand dubla considerare a dezvoltarii individuale si a influentelor sociale, respectiv modul de receptare si interpretare a mesajelor sociale si dinamica variabila a intensitatii si continutului influentelor sociale;
- consilierea psihologica in grup/persoana este orientata spre:
- dezvoltarea generala a tanarului;
- sporirea capacitatii de mentinere a unor relatii interumane favorabile;
- rezolvarea conflictelor interne cu repercusiuni nefavorabile in adaptarea sociala;
- ameliorarea atmosferei psihologice in grupul din cadrul acestui serviciu.
- Prin activitatile de consiliere se urmareste si organizarea mentala prin formarea structurilor sau ierarhiilor de idei si deprinderi, care ghideaza in mod dinamic activitatea precum si eradicarea procesului de dezorganizare, mai ales la acei tineri care sunt marcati de o dezintegrare progresiva.
- Integrarea socio-profesionala si/sau alte procese organizationale s-au dovedit a fi necesare pentru dezvoltarea si structura personalitatii acestor tineri, familiarizandu-se cu un program de lucru, subordonare respectuoasa fata de superiori, conduita si etica atat la locul de munca, cat si-n societate, precum si evitarea si prevenirea accentuarii fenomenului "tinerii strazii" din municipiul Zalau.
- Activitatile desfasurate in cadrul serviciului de Reintegrare familiala si comunitara pentru tinerii dezinstitutionalizati s-au concretizat in decursul anului 2008 prin:
- lucrari edilitar- gospodaresti;
- curatenie la locuintele sociale;
- curatenie in incinta Cimitirului Ortodox;
- colectarea si manipularea ajutoarelor umanitare;
- participarea la preluarea si inregistrarea cererilor pentru acordarea subventiei la incalzirea cu gaz metan.
- Pe langa activitatile cu tinerii, personalul de specialitate, a intocmit anchetele sociale pentru nou-angajati, dosarele personale, rapoartele de evaluare semestriala in vederea mentinerii acreditarii si reacreditarii serviciului.
METODOLOGIE - PROCEDURI DE LUCRU :
Pentru a beneficia de facilitatile acestui serviciu, de la intrare si pana la iesirea din program, tinerii dezinstitutionalizati au de parcurs urmatorii pasi:
Mai mult...
- Pentru a beneficia de facilitatile acestui serviciu, de la intrare si pana la iesirea din program, tinerii dezinstitutionalizati au de parcurs urmatorii pasi:
- solicitarea serviciului - directa, printr-o cerere inregistrata la DASC, insotita de copia CI/ BI/CIP, Contractul de Solidaritate incheiat la AJOFM si actul de studii eliberat de institutia de ocrotire de la care provine;
- evaluarea initiala - completarea fisei de evaluare initiala;
- intocmirea si implementarea planului de interventie in urma identificarii nevoilor prin completarea fisei de evaluare initiala;
- monitorizarea atat a serviciilor oferite de DASC, cat si a activitatii tinerialor;
- incetarea acordarii serviciului - la cerere, cu acordul ambelor parti, expirare de drept conform conventiei cu AJOFM
.